واریکوسل، ورید های متورم و بزرگی هستند که داخل کیسه بیضه ها به وجود می آیند و ممکن است در ابتدا بدون علامت باشد اما با گذشت زمان به صورت برآمده، در بیضه نمایان می شود.
اختلال در عملکرد دریچه های وریدی، سبب تجمع خون و بازگشت آن به ورید ها داخل بیضه شده که در نتیجه آن تورم و اتساع ورید ها اتفاق می افتد و سبب ایجاد واریس بیضه یا همان واریکوسل می شود؛ در این حالت دریچه های داخل ورید های بیضه ضعیف می شوند و جریان خون توانایی بازگشت به قلب را ندارد. در ادامه با دکترعبدو همذاه باشید.
اغلب مردان مبتلا به واریکوسل هیچ علائمی ندارند، این بیماری به ندرت باعث ایجاد درد می شود. این دردها به صورتهای زیر نمایان می شوند:
از جدی ترین عوارضی که با ابتلا به این بیماری بروز می کند، عبارتند از:
بیمار در حین معاینه باید نفس عمیقی بکشد و آن را نگه دارد و عمل باز دم را انجام دهد تا متخصص بتواند وجود یا عدم وجود رگ های متورم را بررسی کند.
هیچگونه دارویی برای درمان و جلوگیری از واریس بیضه وجود ندارد؛ اما استفاده از مسکنهای مانند استامینوفن یا ایبوپروفن در کاهش درد آن موثر هستند.
در صورت لزوم، انجام عمل جراحی، فرآیند معمول درمان است، آمبولیزاسیون نیز یک گزینه درمان غیر جراحی است. در زیر به صورت خلاصه به این دو روش می پردازیم:
روشهای متنوعی برای انجام عمل جراحی واریکوسل وجود دارد. اساس این روش ها مسدود کردن گردش خون در وریدهای متورم شده است. این عمل های جراحی با بیهوشی عمومی انجام می شوند. دو روش جراحی متداول در درمان واریس بیضه، عبارتند از:
در این روش، جراح در بالای کیسه بیضه یک برش به اندازه 1 سانتیمتر ایجاد میکند و با استفاده از میکروسکوپ، رگهای کوچک و شریانهای بیضه و رگ های تخلیه لنفاوی حفظ خواهند شد و رگ های متورم مسدود می شوند.
با مسدود شدن رگ های متورم شده، عمل گردش خون در سایر رگ ها صورت می گیرد. این جراحی بین 2 تا 3 ساعت زمان میبرد و بیمار همان روز مرخص می شود.
در این عمل، جراح لوله های نازکی را به داخل شکم وارد میکند و عملیات بستن رگ یا ورید متورم را انجام میدهد. این فرآیند کوتاهتر است و تقریباً 30 تا 40 دقیقه زمان میبرد. بیمار نیز همان روز مرخص خواهد شد.
بیشتر بخوانید :
پروستات چیست؟
در این روش، جراح با استفاده از قرار دادن و وارد کردن یک لوله در کشاله ران و یا گردن، رگ های متورم و بزرگ شده را با کمک اشعه ایکس بر روی مانیتور مشاهده می کند. پزشک یک نوع محلولی را آزاد کرده که باعث انسداد رگ های متورم بیضه می شود؛ با این کار، جریان خون در رگ های مربوطه قطع می شود و واریس در بیضه درمان می شود.
تاثیر ترمیم واریکوسل بر روی باروری مشخص نیست؛ بعضی مطالعات نشان می دهد که مشکل باروری پس از درمان این بیماری، از بین رفته است، در حالی که بعضی دیگر از مطالعات این موضوع را ثابت نمیکند.
باید حدود 3 تا 4 ماه پس از عمل، آزمایش اسپرم انجام شود و پس از آن با همین فاصله تا یکسال یا تا زمان بارداری همسر انجام این آزمایش توصیه می شود. میزان بارداری پس از عمل در مطالعات مختلف بین 30 تا 60% گزارش شده است. اگر زوج پس از درمان همچنان مشکل باروری داشته باشند، توصیه می شود روش های کمک باروری نیز انجام شوند.
منبع : سایت دکتر سعید صادق زاده – متخصص ارولوژیست